Wędlina na zdrowie
Dzisiejsza technologia pozwala na tworzenie produktów szybciej, w większej ilości. Ale czy zawsze o odpowiednio wysokiej jakości? Być może tak, ale nie zawsze tak jest. Smak i zapach dobrej jakości wędliny wiąże się niewątpliwie z wysokiej jakości mięsa, z której powstaje, odpowiednio dobranych przypraw i technologii wyrobu. Wędliny powstałe w przydomowych, małych, rodzinnych masarniach i wędzarniach często mają wspaniały zapach i aromat, którego próżno szukać w masowej produkcji tych produktów. Używane mięso jest starannie wybierane, aby wędliny i kiełbasy miały swój niepowtarzalny smak. I tak wędliny ze względu na rodzaj mięsa, z którego jest wyrabiana najczęściej możemy wyróżnić:
1. wieprzowe
2. wołowe
3. drobiowe
5. dziczyzna
Mięso przeznaczone do wyrobu wędlin zostaje oddane obróbce technologicznej, wykrawanie, formowanie, obróbka termiczna i ostatecznie schładzanie produktu. Unikać należy wędlin, które powstają z tzw. MOM , czyli mięsa oddzielonego mechanicznie. Produkty są wtedy niskiej jakości, a zawartość mięsa w takiej wędlinie często nie przekracza 50 procent. Otrzymany produkt wtedy nijak się ma do wędlin, w której podstawowym składnikiem jest właśnie mięso. Czytając skład wędlin klient ma pewność co kupuje, jakiej jakości. Podejmuje decyzje czy ten produkt spełnia jego oczekiwania. Żeby uzyskać jak najlepszy smak wędlin i kiełbas należy korzystać w jak największym stopniu z naturalnych składników czyli dobrej jakości mięsa i przypraw, które niewątpliwie pełnią tu ogromna rolę. Najczęściej używane przyprawy to:
-sól
– pieprz
– czosnek
-majeranek
Odpowiednie proporcje tych przypraw pozwalają uzyskać smak i aromat wędlin najlepszej jakości. Z połączenia mięsa i przypraw powstają najczęściej:
-wędzonki np. polędwice, szynki, boczki, balerony
-kiełbasy
wędliny podrobowe np. pasztetowe, wątrobianki, salcesony, kiszki
– produkty blokowe np. rolady
Połączenie tych wszystkich składników w zestawieniu z mięsem wysokiej jakości bez sztucznych dodatków i tradycyjnym wyrobie wędlin daje bardzo duże szanse na to, że produkt będzie smaczny i chętnie kupowany przez przyszłych klientów. Klient, który zasmakuje takich wędlin chętnie wróci do takiego producenta wędlin. A o to przecież chodzi, żeby potencjalny nabywca wracał do nas i wybierał nasz produkt wśród innych oferowanych na rynku.
Jedzmy wędliny
Takie tradycyjne wędliny i wyroby mięsne najczęściej znajdziemy w rodzinnych masarniach i wędzarniach. Stawiają one na jakość swoich wyrobów, zadowolenie klienta. Przyciągają zapachem i aromatem już z ulicy. Różnica pomiędzy wędlinami tradycyjnie wyrabianymi a marketowymi jest widoczna gołym okiem i wyczuwalna. Konkurencja i szeroki wybór produktów na rynku zmusza producentów do tworzenia produktów jak najlepszych jakościowo. Potencjalni klienci chcą produktu dobrej jakości, zdrowego, jak najmniej przetworzonego. Dlatego coraz więcej osób wybiera jakość a nie ilość. Woli zapłacić więcej, ale zyskać produkt pełnowartościowy. Procentuje to w przyszłości zdrowiem i radością ze spożywania smacznych wędlin. Szukasz produktów wędliniarskich wysokiej jakości? Wejdź na stronę Wędliny tradycyjne
i zapoznaj się z naszą ofertą.